Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка Pexels Американската шистова индустрия, която е загубила 15%

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка Pexels Американската шистова индустрия, която е загубила 15%
Коментари Харесай

Добивът на петрол в САЩ нараства

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Снимка Pexels
Американската шистова промишленост, която е изгубила 15% от производството си след невиждания срив на цените предходната година, стартира да се изкачва нагоре.
Производството на нефт в Съединени американски щати още веднъж нараства устойчиво за първи път от началото на петролната рецесия и доближи върховете си през последната година вследствие на миналата седмица, написа finanz.ru.
Както съобщи в сряда Администрацията за енергийна информация, петролните служащи в щатите изпомпваха по 11,4 милиона барела на ден от 9 юли.
През седмицата производството се е нараснало със 100 хиляди барела дневно, а за един месец - с 500 хиляди. В резултат на това Съединените щати прибавиха повече нефт на пазара, в сравнение с всички страни от ОПЕК + взети дружно (440 хиляди барела във връзка с квотите).

През пролетта на предходната година Съединени американски щати изгубиха 75% от настоящите платформи, когато сривът на цените на петрола постави завършек на шистовия взрив, което направи страната най-големият производител на нефт на планетата.
И макар че Съединени американски щати публично не се причислиха към договорката на ОПЕК +, де факто тяхната „ помощ “ беше сравнима с размерите, които Русия и Саудитска Арабия отстраниха - 2 милиона барела дневно.
Освен това, когато страните от ОПЕК + започнаха да усилват доставките, производството в Съединените щати стагнира. Обемите се движеха малко под 11 милиона барела дневно, макар рекордните цени от 70 $ за барел и повече от 2018 година насам.
Главоболие за шистовите компании беше несполучливото хеджиране, настояват анализатори от IHS Markit: страхувайки се от ново рухване на цените, петролните компании " продават " бъдещи доставки по форуърдни съглашения с закрепена цена.
Около една трета от продукцията е хеджирана на 55 $ за барел, което към този момент донесе на американските петролни служащи 7,5 милиарда $ загуби. Ако цените останат към Щатски долар 75, тази сума ще нарасне до Щатски долар 12 милиарда до края на годината, счита Markit. „ ОПЕК получи подарък под формата на опция да увеличи цените и да не се опасява от съперниците от Съединените щати. Добивачите на шисти са принудени да продават на ниска цена петрола си “, споделя анализаторът от Enverus Бил Фарен-Прайс.

Американското министерство на енергетиката предвижда, че до края на идната година производството в страната ще нарасне със 700 хиляди барела дневно, до 12,2 милиона барела дневно.
Анализаторите от Platts чакат производството да нарасне с 360 000 барела дневно тази година и още 940 000 барела през идната. Процесът обаче ще бъде муден: в този момент Съединени американски щати усилват добива за сметка на остарели, към този момент пробити и приключени кладенци, до момента в който новите сондажни действия са съвсем половината от равнището отпреди рецесията. В края на предходната седмица в страната работеха 378 сондажни платформи против 700 при започване на 2020 година

Кризата принуди шистовете да помислят за „ финансова дисциплинираност “: дребните играчи са попаднали под контрола на огромни компании, които желаят да видят финансова възвръщаемост и позитивен паричен поток, споделя икономистът от BP Спенсър Дейл.
В резултат на това средствата отиват за акционери, а не за вложения и сондажи. „ Колко от тази финансова дисциплинираност ще повлияе на бъдещето на шистовата промишленост, остава огромен въпрос “, споделя Дейл. 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР